vrijdag 10 november 2006

De Sint genormeerd?

Na de geïmporteerde Valentijnsfeestdag heeft ook Halloween zijn intrede gedaan op de Nederlandse kalender. Waar zijn de goede oude Hollandse' feestdagen gebleven. Oh ja, Sinterklaas komt met gezwinde spoed naar de Lage Landen. 5 December is de grote dag. Maar menig consument ontkomt begin oktober al niet aan dit gegeven. De eerste pepernoten en chocoladeletters liggen dan al in de schappen. Zoals het ‘hoort’ wordt elke feestdag als commerciële aangelegenheid gebruikt.

Terug naar Sinterklaas! Voor degene die geen kinderen in de leeftijdscategorie tot 10 jaar heeft -voor het geval het u is ontgaan- de Goedheiligman zet op 18 november a.s. voet op Nederlandse bodem. Middelburg is om 12 uur even het epicentrum van peuter-, kleuter- en kindernederland. Voor wie niet kan wachten; de NPS begint op 15 november al met het Sinterklaasjournaal. De dagelijkse activiteiten van Sint en Piet worden onder een vergrootglas gelegd en uitgezonden op televisie.

Leuk denkt u, maar wat heeft dit nu allemaal te maken met Isolease? Helemaal niks, of toch.? Behalve dan dat een aantal Isoleasers echt fan is van dit oer-Hollandse feest, zijn wij beroepsdeformatisch goed op de hoogte van een arsenaal aan normen. Gaat het nu om bijv ISO 9001, OHSAS 18001, GMP of INK, Isolease weet er wel wat van. En dat geldt ook voor Sinterklaas!

Voor degene die het nog niet wist, de NEN (Het Nederlandse Normalisatie-instituut, kortweg NEN) bracht de Nederlandse ontwerpnorm NEN 0512 (NL) uit, getiteld: Leidraad voor de viering van het Sint Nicolaasfeest. Met als reden:

Vanuit het Ministerie van Aandacht (MvA) en het Ministerie van Traditie (MvT) is medio 2002 de wens geuit om een reeds eeuwen bestaande gebeurtenis op 5 december te normaliseren. Hoewel in de loop der jaren reeds veel is vastgelegd in literatuur bestond er vanuit bovengenoemde Ministeries behoefte, in het kader van het recent ontwikkelde Normen- en Waardenbeleid en mede in het licht van vervagende normen en waarden in de samenleving en het historisch en educatief karakter van de Sint-Nicolaastraditie, om tot een norm te komen betreffende de viering van het Sint-Nicolaasfeest. Binnen de Nederlandse samenleving bestond al lang het besef dat het zo niet langer kon en dat, mede in het kader van onze multiculturele samenleving, Sint-Nicolaas zou worden overvleugeld door de Kerstman.

Geestig is het niet?! Enkele richtlijnen uit dit manifest wilde ik u zeker niet onthouden. Neem ze daarom goed tot u, zodat u kunt controleren of het Sinterklaasfeest volgens de regels wordt gevierd.

Termen en definities
- Sint-Nicolaas: bisschop van Myra uit de landstreek Lycie, zuidelijk van Turkije, vermoedelijk geboren in Patara,overleden 6 december 342. Heilig verklaard en daarom onsterfelijk. Gaat al eeuwen mee. Uniek en daarom is er maar één echte Sint-Nicolaas.
- Sinterklaas: populaire, in de volksmond gebruikelijke aanduiding voor Sint-Nicolaas.
- Grote kindervriend: Sint-Nicolaas, niet te verwarren met kinderlokker of heerser in een dictatoriaal regime; wordt veelal met sarcastische ondertoon uitgesproken.
- Surprise: 1) pakje met suggestie; 2) presentje in vermomming, veelal met opvoedkundige of gedragscorrigerende functie

Richtlijnen Aankomst en Vertrek
Landelijke aankomst: Sint-Nicolaas komt in het land op de eerste zaterdag in november en wordt ingehaald onder begeleiding van radio- en televisiemedia. Sint-Nicolaas komt aan in een, jaarlijks wisselende, havenstad van Nederland, dan wel in een stad die of dorp dat is gelegen aan een bevaarbare rivier met een voldoende diepgang voor de stoomboot van Sint-Nicolaas.

Middelen van vervoer
Aankomst: Sint-Nicolaas komt officieel het Koninkrijk binnen per stoomboot rechtstreeks uit Spanje. Voor de overzeese gebiedsdelen is een aankomst per vliegtuig tevens toegelaten.

Kledingvoorschriften Sinterklaas
- Tabberd: Sint-Nicolaas draagt een witte onderjurk van katoen of zijde, welke max. 100 mm eindigt boven de enkel. Deze jurk is hierna te aan te duiden als tabberd. De tabberd is afgezet met kanten decoraties.
- Schoenen: Sint draagt zwarte schoenen van een laag model. Deze schoenen moeten uitsluitend door Sint-Nicolaas worden gedragen tijdens publieke optredens. Daarbuiten mogen deze schoenen niet worden gedragen.
- Baard: Sint-Nicolaas heeft een baard, wit of roomwit van kleur, die het aangezicht bedekt en een lengte heeft tussen 350 mm en 500 mm, te meten vanaf de bovenlip. Deze baard is voldoende permanent aan Sint-Nicolaas verbonden. Eventuele elastieken en andere hulpmiddelen om deze permanentie te garanderen moeten ruimschoots voor 5 december aan een breuk- en duurzaamheidsproef worden onderworpen. De baard moet vooraf netjes zijn gekamd en moet bij voorkeur van echt haar zijn vervaardigd. Een baard van ander materiaal is toegelaten mits Sint-Nicolaas hiermee een waardig uiterlijk behoudt. Te allen tijde moet worden vermeden dat Sint-Nicolaas eruit ziet of hij zojuist uit diepe slaap is gewekt dan wel recent met zijn vingers in een wandcontactdoos heeft gezeten.
- Bril: Aangezien Sint-Nicolaas oud is en het lezen hem mogelijk moeilijk valt is een bril met een bescheiden karakter toegelaten. Type “ziekenfonds” heeft de voorkeur. Brillen van het type “Jacques d’ Ancona” zijn niet toegelaten.

Kledingvoorschriften Pieten
- Kleurstelling: Zwarte Pieten zijn diepzwart en egaal van kleurstelling. Sint-Nicolaas laat zich uitsluitend omringen met Pieten die op geen enkele wijze het risico lopen verschil in tint te vertonen. Elke Piet moet zorgvuldig zijn gekleed en voldoende zijn gebruind om verschil in kleurintensiteit – op welke plaats dan ook – te voorkomen.
- Schoenen: Zwarte Piet draagt bij voorkeur zwarte schoenen. Eventueel zijn ook sportschoenen toegelaten, mits het merk niet te prominent zichtbaar is, teneinde commercialisering van het Sint-Nicolaasfeest te voorkomen.

Voorschriften bij de confrontatie met niet-authentieke personen in het bijzijn van kinderen tot en met 7 jaar
Indien confrontatie optreedt met niet-authentieke personen moet Sint-Nicolaas er ten allen tijde voor zorgdragen de nodige waardigheid te behouden. Indien aan een groot aantal punten volgens 9.1 is voldaan is een korte verwijzing naar de eigen authenticiteit voldoende om het gehoor te overtuigen en moet zo min mogelijk aandacht worden geschonken aan de bedrieger. Afhankelijk van de deplorabele staat van de niet-authentieke Sint-Nicolaas kan nog worden overwogen deze aan te duiden als een Hulpsinterklaas. De nodige voorzichtigheid hierbij is geboden. Zonodig kan een toets met betrekking tot de kennis van teksten uit NEN 0912 uitkomst bieden.

Voorschriften bij de confrontatie met niet-authentieke personen in het bijzijn van kinderen ouder dan 7 jaar en volwassenen
Sint-Nicolaas zal in dit geval moeten bewijzen dat hij de enige echte is en een bedriegernoodzakelijkerwijze moeten ontmaskeren. Daarbij is alles geoorloofd, mits uitsluitend gebruik wordt gemaakt van de bij de Sint-Nicolaasuitmonstering behorende attributen. Zo is het gebruik van het koord toegelaten teneinde de bedrieger vast te snoeren, alsmede de roe om als slagwapen te functioneren. Aangereikte voorwerpen mogen niet worden gebruikt. Aangezien de echte Sint-Nicolaas als heilige wordt geholpen door hogere machten is het niet nodig assistentie in te roepen van Zwarte Pieten, doch moet Sint-Nicolaas zelf en uitsluitend zelf een eventuele bedrieger te ontmaskeren. Indien er schade ontstaat aan het kostuum van Sint-Nicolaas moet zijn kleding worden hersteld en moeten zijn baard en haren op orde worden gebracht alvorens hij zijn publiek optreden hervat.

Rituele handelingen
- Strooigoed: Samenstelling van het strooigoed moet plaatsvinden in een verhouding van 40 % pepernoten, 20 % kruidnootjes, 20 % schuimgebak en 20 % diversen, mits eetbaar en zoet van smaak. Strooien moet plaatsvinden bij binnenkomst in ruime mate, halverwege het bezoek van Sint-Nicolaas en bij vertrek.Bij het strooien moet voldoende afstand worden genomen teneinde ernstige verwondingen tevoorkomen. Het werpen van het strooigoed moet op een boogvormige wijze plaatsvinden. Het frontaalen in een rechte lijn werpen van het strooimateriaal is niet toegelaten, tenzij de afstand tot het gehoormeer is dan 7,35 m.


De volledige norm is rond de verjaardag van Sinterklaas terug te lezen op de site van Isolease.

Geen opmerkingen: