woensdag 7 maart 2007

ISO 14001: Goed voor ons milieu, goed voor uw beurs

Aandacht voor milieu

De maatschappelijke aandacht voor het milieu wordt steeds groter. We zijn er inmiddels allemaal van overtuigd dat aan (ernstige) verontreiniging van het milieu een einde moet komen. Niet in de minste plaats door de ophef rondom de de documentaire van Al gore (nu ook gratis te zien!). Steeds meer organisaties nemen daarom het initiatief tot het voeren van een gedegen milieubeleid. Zij doen dit o.a. door het invoeren van een milieuzorgsysteem. Het is een pro-actieve manier om op de waarden, normen en wensen van de omgeving in te spelen.

Om aan te kunnen tonen dat uw organisatie over een goed functionerend milieuzorgsysteem beschikt, is de ISO 14001 norm een geschikt managementinstrument. Aan de hand van deze norm kunt u uw milieuzorg integraal aanpakken en aantoonbaar maken. Het is een uitstekend middel voor organisaties die de aandacht voor milieuaspecten een vast onderdeel laten zijn van het beleid. U geeft hiermee een signaal naar uw omgeving dat u het milieu echt serieus neemt.

De norm vertelt u niet wat een goede milieuprestatie is en heeft geen concrete milieuprestatie-eisen. Wel zijn de eisen gesteld voor het beleid. U dient dan te voldoen aan de wettelijke eisen en uiteraard moet u het proces en de werkwijze continu verbeteren.

Voordelen

Het werken conform de richtlijnen van de ISO 14001 heeft een aantal voordelen voor uw organisatie. Het goed beheersen van milieurisico's bespaart niet alleen kosten, maar heeft ook een maatschappelijke waarde. Een aantal voordelen voor u op een rij:

  • Het voorkomen van verliezen: Er is financieel voordeel te behalen bij het nauwkeurig analyseren en verbeteren van productieprocessen. Afhankelijk van hun aard en het productieproces kunnen (bij)producten in het milieu terechtkomen. De cumulatieve waarde van verloren producten kan aardig oplopen.
  • Het voorkomt boetes en aansprakelijkheden op het gebied van milieuschade: Een goed werkend milieuzorgsysteem zorgt er voor dat u te allen tijde voldoet aan de huidige wet- en regelgeving. U voorkomt hiermee dat u handelt in strijd met de wet en derhalve voorkomt u boetes. Bovendien zijn alle voorkomende milieueffecten inzichtelijk gemaakt en beheerst.
  • Goede reputatie: Organisaties met een goede reputatie en 'groen' imago blijken vaak winstgevender te zijn. Het biedt u de mogelijkheid om het marktaandeel te vergroten.
  • Energiebesparing: Vaak is het mogelijk energiebesparende projecten op te zetten die zich niet alleen terugverdienen, maar die op de langere termijn tot blijvend lagere kosten leiden. Hergebruik en recycling van warmte en producten kunnen tot aanzienlijke besparingen leiden.
  • Gemotiveerd personeel: Een organisatie die zorgt voor de veiligheid en de gezondheid van haar personeel en die zo schoon mogelijke productieprocessen voert, zal personeel in dienst hebben dat daar waardering voor heeft. Zij zullen productiever zijn en minder verzuimen.

Niet alleen heeft ons milieu baat bij de invoering van ISO 14001, uw beurs vaart er ook wel bij!

1 opmerking:

Anoniem zei

Een mooi stukje over ISO 14001. Ik verwacht dat dit in 2008 ontzettend belangrijk gaat worden. Niet alleen bedrijven, maar ook overkoepelende organen gaan hier meer aandacht aan besteden.