woensdag 14 maart 2007

Minder regels – minder kosten?

Eindelijk aan het woord:Onze Cor!

De standpunten van kabinet en werkgevers waren duidelijk, er moesten minder regels komen om de kosten omlaag te brengen. Een van de wetten die daarvoor op de schop ging is de Arbowet. Een wet bedoeld om veilig en gezond werken af te dwingen en verantwoordelijkheden te verdelen over werknemer en werkgever.

Naast doelvoorschriften, die aangeven welk doel men bereiken moet, bestaat de wet ook uit middelvoorschriften, voorgeschreven zaken om aan het doelvoorschrift te voldoen. En juist op die middelvoorschriften is er het een en ander gewijzigd terwijl de doelvoorschriften vrijwel ongewijzigd zijn gebleven.

Een middelvoorschrift, uit het Arbobesluit, is bijvoorbeeld de verplichting voor tankstations om in de avond en nacht gebruik te maken van een kogelwerende kooi. Dit middelvoorschrift is geschrapt maar wat betekent dat in de praktijk?
Mag de pomphouder of oliemaatschappij nu bezuinigen op het aanbrengen van zo’n kogelwerende ruimte? De verplichting daartoe is namelijk vervallen.

Het juiste antwoord is nee. De pomphouder moet nog wel zijn personeel beschermen tegen zogenaamde psychosociale arbeidsfactoren. Afgekort PSA. Als onderdeel hiervan geldt ook het onderwerp agressie en geweld. De werkgever moet zijn personeel dus blijven beschermen tegen agressie en geweld, dus ook tegen overvallen.

De regering heeft derhalve bedacht dat branches zelf kunnen bepalen, in overleg met werknemersvertegenwoordigers, op welke wijze deze verplichting wordt ingevuld. De wijze van invulling legt men vast in een Arbocatalogus die vervolgens door de hele branche moet worden gevolgd.

Een toonaangevende branchevereniging “bedenkt” vervolgens dat deze bescherming tegen overvallen ondermeer dient te geschieden door het toepassen van een kassaruimte met kogelwerende wanden en beglazing en neemt dit op in de Arbocatalogus.

Resultaat: Er veranderd feitelijk niets aan de situatie maar er is wel “minder” regelgeving vanuit de overheid. Tel uit je winst.

Bent u toevallig pomphouder, dan heeft u nog geluk bij deze actieve branchevereniging. Zij schrijven als het ware de aanvullende regelgeving waaraan u zich dient te houden. Anders is het als u geen of geen actieve branchevereniging heeft. Daar waar de wet eerst voorschreef hoe u bepaalde zaken moest invullen vindt u nu alleen nog maar doelvoorschriften terug. De wijze waarop u deze gaat invullen is dus vrij, mits u maar aannemelijk kan maken dat deze doelen bereikt zijn.

Weet u als werkgever bijvoorbeeld welke ergonomische principes moeten worden gevolgd? Of wat een voor de gezondheid nog ongevaarlijke concentratie van een bepaalde stof is?

Als u deze vragen positief kunt beantwoorden heeft u geluk, zoniet dan heeft u behoefte aan een adviseur. Iemand zoals ik dus; en ik informeer u graag over mijn tarieven.


Cor Bakker

Geen opmerkingen: