donderdag 5 juli 2007

Arbeidsinspectie: extra aandacht voor stratenmakers

Werkomstandigheden, veiligheid en materialen veelal niet in orde.

Bij de helft van de controles van de Arbeidsinspectie in alle relevante branches was vorig jaar iets mis met de werkomstandigheden. De meeste overtredingen hadden te maken met onveilige machines, gereedschappen en installaties. Ook waren werkplekken vaak niet goed ingericht, werd er onveilig gewerkt met gevaarlijke stoffen of hadden bedrijven de risico's onvoldoende in kaart gebracht.
Dit jaar worden de arbeidsomstandigheden in de stratenmakersbranche extra onder de loep genomen.

De Arbeidsinspectie werkt met 70 tot 100 inspecteurs actief aan de handhaving van de Arboregels in de bouwsector. Daarmee gaat men veelal projectmatig te werk, volgens een vooraf geprogrammeerd programma. Dit jaar is voorzien in een handhavingsactie rond het thema 'tillen'. In dat kader wordt de straatmakersbranche actief geïnspecteerd. Bij straatwerk met een aaneengesloten oppervlakte van 1500 vierkante meter moet in principe machinaal verwerking van stenen plaatsvinden, ongeacht het materiaal waarmee wordt gewerkt.

F.M. Leerkes, landelijk projectleider van het Handhavingsproject Straatmakersbranche bij de Arbeidsinspectie: "Als we spreken over aaneengesloten straatwerk van 1500 vierkante meter of meer, dan moeten we dat niet letterlijk opvatten, maar vooral in de geest van de gemaakte afspraak. Het gaat erom dat er gezond wordt gewerkt. Machinaal, daar waar het maar kan. Dat is het uitgangspunt.

Beter benutten

Het gaat erom dat machinale verwerking van stenen beter wordt benut. Dan moet je natuurlijk niet het werk in kleinere stukken gaan opdelen om niet aan de nieuwe norm te hoeven voldoen. Als het echt onmogelijk is om bepaalde stenen machinaal te verwerken, kan tijdelijk nog handmatig worden gewerkt. Tegelijk moet dan wel een ontwikkeling worden ingezet die op een redelijke termijn machinaal straten wel mogelijk maakt. In deze zin gaat de AI genuanceerd om met de nieuwe norm", aldus Leerkes.

Het machinaal straten moet ertoe bijdragen dat stratenmakers minder vaak ziek of arbeidsongeschikt worden. Nu haalt vrijwel geen enkele werknemer werkend zijn pensioen. Jaarlijks vallen 400 ambachtslieden uit. Dat kost de sector jaarlijks 11 miljoen euro. Verzuim door lage rugklachten bezorgt bedrijven een schadepost van 9,5 miljoen.

Stillegging

Bedrijven die werknemers toch grote oppervlakten laten aanleggen met de hand, krijgen als deze worden betrapt eerst een waarschuwing. Doen ze het bij een volgend project weer, dan volgt een boete of zelfs stillegging van een project. Tijdens de controles letten de inspecteurs ook op lawaai, blootstelling aan kwarts en hoe groot het risico is dat stratenmakers worden aangereden.

Bron: GWW Krant bestratingen

Geen opmerkingen: