vrijdag 23 februari 2007

Voorkom (schadeclaim bij) burn-out!

De Zaak publiceerde onlangs dit artikel. Ik wil het u niet onthouden:

Steeds meer werknemers met een beroepsziekte stellen hun werkgever daarvoor aansprakelijk. De kantonrechter in Heerlen kende onlangs een schadevergoeding toe aan een burn-outpatiënt. Vermoedelijk zal het gaan om tonnen. Reden voor paniek? Niet direct. Maar: een gewaarschuwd werkgever telt voor twee!

Respecteer uw zorgplicht.
Dat is de belangrijkste boodschap na het baanbrekende vonnis. Een werknemer met een burn-out kan namelijk een dure grap worden voor werkgevers. Wie kan aantonen dat hij alles heeft gedaan om klachten te voorkomen of op te lossen, hoeft zich weinig zorgen te maken.

Houd het redelijk
Voor u aansprakelijk wordt gesteld voor de burn-out van een medewerker, moet er sprake zijn van zodanige langdurige overbelasting, dat u redelijkerwijs kon verwachten dat het tot schade zou leiden. De werkgever moet structureel een haast onmenselijke inzet van de werknemer hebben geëist.

De werkgever in de bewuste zaak, een broodfabriek in Brunssum, maakte het inderdaad erg bont. Acht jaar lang maakte het 51-jarige slachtoffer extreem lange werkweken. De servicemonteur was vaak tot ’s avonds laat aan het werk en werd dan ook nog eens ’s nachts wakker gebeld voor klussen. Toen zijn baas van hem eiste dat hij ook op zondag ging werken, stortte de man in.

Beide partijen gelukkig
Steeds meer werknemers stellen hun (ex-)werkgever aansprakelijk voor schade als gevolg van een ongeval of beroepsziekte. Wie kan aantonen dat hij heeft voldaan aan de zorgplicht, heeft in principe weinig te vrezen. De noodzaak van preventie is duidelijk. Niet zozeer van het voorkomen van een schadeclaim, maar het voorkomen dat een werknemer überhaupt opgebrand of arbeidsongeschikt ráákt. Daar worden (blijven) beide partijen beter van!

Herken signalen tijdig!
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek lijden 700.000 Nederlanders aan burn-out en heeft de helft van deze patiënten ernstige tot zeer ernstige klachten. Voorkom dat een werknemer opbrandt en langdurig uitvalt. Wees alert op de belangrijkste waarschuwingssignalen:

- Concentratieproblemen,
- Stemmingsschommelingen,
- Besluiteloosheid,
- Minder productief en meer fouten,
- Slapeloosheid en gevoelig voor hoofdpijn, griep en kwaaltjes.

Bron: De Zaak

Geen opmerkingen: