vrijdag 21 december 2007

Nieuw symbool voor stralingsgevaar

Het International Atomic Energy Agancy (IAEA) en ISO hebben een nieuw symbool gepresenteerd om te waarschuwen voor straling. Het is een aanvulling op de bestaande zwarte propellor op een gele achtergrond en dient ervoor om de mens nog alerter te maken op het feit dat zij zich in de buurt van gevaarlijke straling bevinden.

Het nieuwe symbool werd geïntroduceerd door de IAEA (International Atomic Energy Agency) en de ISO (International Organization for Standardization).Het doel is de beperking van onnodige doden en ernstige letsels ten gevolge van accidentele blootstelling aan radioactieve straling. Het is een supplementair symbool, m.a.w. aanvullend op het bestaande symbool. Het bestaande teken bestaat uit een gevaarsdriehoek met geel veld en zwart symbool voor radioactiviteit. Dit bestaande symbool heeft volgens het IAEA geen 'intuïtieve betekenis' en wordt zeer beperkt herkend bij personen die hiertoe geen opleiding hebben ontvangen.

Het nieuwe symbool waarschuwt iedereen op die plaatsen waar een mogelijk risico bestaat voor een grote blootstelling aan radioactieve straling. Het nieuwe symbool is het product van een 5-jarig project dat uitgevoerd werd in 11 landen. Het symbool werd getest bij verschillende bevolkingsgroepen met verschillende leeftijd, met gevarieerde opleiding, zowel bij mannen als vrouwen en zodanig dat de boodschap "gevaar! - ga hier vandaan" duidelijk was en begrepen werd door iedereen."We kunnen de wereld niet opleidingen over radiatie," zegt Carolyn Mac Kenzie, een IAEA 'radiatie specialist', " maar we kunnen de mensen waarschuwen over deze gevaarlijke bronnen en dit voor de prijs van een sticker."

Het symbool is bedoeld voor IAEA Category 1, 2 en 3 bronnen. Het moet geplaatst worden op de omhuizing van het apparaat waarin de stralingsbron zit. Dit als waarschuwing om het apparaat niet te ontmantelen of om niet korter bij te komen.

Het zal als dusdanig geplaatst niet zichtbaar zijn bij normaal gebruik. Het wordt wel zichtbaar indien een persoon het apparaat uit elkaar wil halen of demonteren. Het symbool moet niet worden geplaatst op toegangsdeuren, verpakkingen of containers. "We bevelen het gebruik van dit symbool door de internationale gemeenschap aan", zegt ISO Secretaris-Generaal Alan Bryden.

Bron: ISO

Geen opmerkingen: