maandag 10 december 2007

Uitstoot fijn stof biomassa kan flink omlaag

Een vinding van Carlo de Best maakt het mogelijk de uitstoot van fijn stof bij kleinschalige biomassa-installaties met 80 procent terug te brengen. Hij ontwikkelde een nieuwe warmtewisselaar voor een gewone biomassa-installatie. Het fijne stof verdwijnt daarbij niet door de schoorsteen, maar kan worden afgevangen op het oppervlak van de warmtewisselaar.

De Best (30) promoveert maandag 17 december aan de Technische Universiteit Eindhoven op zijn onderzoek. Een Duits bedrijf, dat een toonaangevende positie in de Europese markt van verwarmingsinstallaties heeft, is bezig de techniek die De Best heeft ontwikkeld, op de markt te brengen.

Biomassa

Biomassa maakt opgang, omdat die brandstof geen CO2 bevat en daarmee een bijdrage aan het tegengaan van de opwarming van de aarde levert. Er is echter een probleem: bij de verbranding van biomassa komt fijn stof vrij.

Door de schadelijke effecten daarvan op de gezondheid is de uitstoot en de concentratie in de atmosfeer aan strenge milieunormen gebonden. Die hebben er al toe geleid dat veel bouwprojecten in Nederland moesten worden stilgelegd. Lees verder…

Geen opmerkingen: