woensdag 19 maart 2008

Kwaliteitsverbetering en kostenverlaging, gaat dat samen?

Het lijkt een tegenstrijdigheid, hoge kwaliteit en toch lage kosten.

U kent de uitspraken van slimme verkopers: “kwaliteit heeft zijn prijs” of “alle waar is naar zijn geld”. Maar is dat eigenlijk wel zo? Zijn duurdere producten beter? Is een duurdere dienstverlener beter?

Bedrijven met hevige concurrentie weten wel beter. Je kunt alleen scherp concurreren als je goede kwaliteit levert, als je goede medewerkers hebt, als de werkzaamheden in je bedrijf soepel en foutloos verlopen, als je administratiesysteem vlekkeloos werkt, als je leveranciers betrouwbaar zijn, als je producten goed aansluiten op de wensen van klanten én als de prijzen scherp zijn.

Want als de interne processen in een organisatie niet goed lopen, dan ontstaan er fouten, er vindt verspilling plaats, medewerkers raken minder gemotiveerd, klanten merken al snel dat er iets niet in orde is, er komen klachten binnen en klanten lopen weg. En het weer rechtrekken van deze situatie gaat veel geld kosten of is al te laat….

Maar ook als de productontwikkelaars of inkopers onvoldoende inzicht hebben in wie hun klanten zijn en wat ze wensen gaat het mis: technisch goede producten worden uiteindelijk niet verkocht of alleen met extra reclame-inspanningen en tegen dumpprijzen. En zo verlies je dan veel geld.

Het kan ook anders: Door gerichte kwaliteitsverbetering en kwaliteitsbeheersing in alle onderdelen van de onderneming kun je veel van deze risico’s voorkomen. En bij goede kwaliteit, door het voldoen aan de wensen van klanten én een goed geoliede organisatie met gemotiveerde medewerkers, snijdt het mes aan twee kanten: klanten zijn trouwer en het bedrijf werkt efficiënter.

1 opmerking:

Anoniem zei

In de scheepvaart is de kostenpost zeer belangrijk. Echter zijn er niet alleen technische investeringen noodzakelijk, maar helaas ook certificeringskosten. En deze worden steeds hoger. Bijvoorbeeld een standaard generator, die voldoet aan de Marpol eisen, kost al gauw enkele duizenden Euro"s aan certificaat kosten.