donderdag 27 maart 2008

'Slopers houden zich slecht aan regels voor asbest'

Sloopbedrijven houden zich slecht aan de strenge regels voor het verwijderen van asbest. Toezichthouders lijken niet in staat de regels goed te handhaven.

Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een rapport over samenwerking tussen verschillende instanties op de werkvloer. Bij het toezicht op asbestsanering zijn onder meer de VROM-Inspectie, de Arbeidsinspectie en de provincies betrokken, maar ze stemmen hun werk niet op elkaar af en vertellen elkaar niet waar ze mee bezig zijn.

Gemeenten laten asbestverwijdering te veel links liggen, waardoor ook zij te weinig samenwerken. Transport van asbest naar de stortplaats blijkt lastig te controleren. Jaarlijks gaan vierhonderd tot zevenhonderd mensen dood door asbest.

George Deken, voorzitter van de Vereniging van Sloopaannemers, onderschrijft dat gemeenten wel wat beter zouden kunnen controleren. Maar dat zou vooral nodig zijn bij een kleine groep asbestverwijderaars. Volgens hem wordt er in de georganiseerde branche vooral op het gebied van asbestverwijdering goed en secuur gewerkt.

Minister Jacqueline Cramer (Milieu) schrijft in een reactie dat de VROM-Inspectie de gemeenten op de huid zal zitten en gaat ingrijpen als deze het erbij laten zitten. Verder kondigt ze een onderzoek aan naar de naleving van asbestregels. Lees verder...

Geen opmerkingen: