dinsdag 27 januari 2009

Nieuwe ISO-norm voor psychologische assessments

De NEN geeft aan dat er een nieuwe internationaal geldende norm op stapel staat die praktische richtlijnen geeft rondom de dienstverlening m.b.t. psychologische assessments. Deze norm zal van invloed zijn op de kwaliteit van de dienstverlening van testbureaus, organisatieadviesbureaus en testuitgevers en zal begin 2010 gereed zijn.

De norm is ook bedoeld als ondersteuning bij het uitzetten van een opdracht en helpt bij het maken van een keuze van een adviesbureau. De ISO wil in de toekomst certificatie mogelijk maken (voorlopig is dat nog niet mmogelijk). Dat zou voor dienstverleners een waarborg zijn dat hun activiteiten aan de eisen van de norm voldoen. Over hoe het certificatietraject in Nederland zal worden georganiseerd, wordt nog overlegd.

Over diverse inhoudelijke zaken wordt in de norm verwezen naar nationale wetenschappelijke standaarden en/of wetgeving. In Nederland houdt de Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN) zich bezig met een kwaliteitssysteem voor psychologische tests die tijdens een assessment worden ingezet.

Omdat de norm nog in ontwikkeling is, zijn er diverse commentaarrondes op komst. Iedereen kan de norm inzien en van commentaar voorzien. We houden u op de hoogte.

Geen opmerkingen: