zaterdag 28 april 2007

De toolbox-meeting

Wat, wanneer, hoe vaak, waarover? De toolbox-meeting even in het kort toegelicht:

Middels een certificering conform de VGM Checklijst voor Aannemers (VCA) brengt u structuur aan in uw bedrijfsvoering op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu, zowel in de uitvoering als uw communicatie. Goede, veilige arbeidsomstandigheden creëren begint bij bewustwording. Een van de middelen om te informeren en onderricht toe te passen is de “toolbox-meeting”.

Het VCA certificaat verplicht de houder ervan om 10 maal per jaar een toolbox-meeting te beleggen. Het is de bedoeling dat alle medewerkers en/of (onder)aannemers deelnemen aan de meeting.

Tijdens de toolbox-meeting wordt door de direct leidinggevende in een tijdsbestek van ongeveer 20 minuten één veiligheidsonderwerp (bijvoorbeeld werken op hoogte, persoonlijke beschermingsmiddelen, gevaarlijke stoffen, hijsen en heffen etc.) besproken. Het is ook mogelijk om een externe deskundige in te schakelen om de toolbox-meeting vorm te geven. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een leverancier van veiligheidsmiddelen. Het is niet de bedoeling dat het een lange vergadering wordt.

Alle deelnemers worden geregistreerd op een presentielijst. Bovendien wordt er een verslag van de bijeenkomst gemaakt. Het verslag dient voor alle deelnemers beschikbaar te zijn. In dat verslag worden ook eventuele actiepunten opgenomen. Tijdens de volgende toolbox-meeting zal hier op worden teruggekomen.

Niet VCA gecertificeerd? Toch toolboxen! Het is meer dan verstandig om uw medewerkers met enige regelmaat van veiligheidsonderricht te voorzien, ook wanneer er geen certificering om vraagt. De arbowet zegt er immers ook iets over en daarnaast is voorkomen altijd beter dan genezen. Iedere maand een korte bijeenkomst beleggen is een mooie manier om bewustwording te stimuleren.

Een succesvolle toolbox-meeting begint met een goede voorbereiding. Het voorbereiden van een toolbox-meeting kan u veel tijd kosten. Het onderwerp, de informatie, het kost allemaal tijd. U kunt bij Isolease een toolboxabonnement afsluiten. U ontvangt dan 10 maal per jaar een voorbereid toolboxonderwerp. Het betreft een uitgewerkte hand-out die u ook aan uw medewerkers kunt verstrekken. Aspecten als risico’s, onderhoud & keuring en wet- en regelgeving worden hierin behandeld.

Zo simpel is het.

Geen opmerkingen: