maandag 8 oktober 2007

Hoe zit het met de Arbocatalogus?

Inleiding
In een arbocatalogus beschrijven werkgevers en werknemers op eigen initiatief hoe te voldoen aan doelvoorschriften van de overheid voor veilig en gezond werken. Daar waar dat gezien de Europese eisen kan, stelt de nieuwe Arbowet uitsluitend eisen aan het te bereiken doel. Zoals bijvoorbeeld het maximale geluidsniveau. Dit is een voorbeeld van een doelvoorschrift. De manier waarop dat doel bereikt wordt, staat niet in de wet. Een arbocatalogus helpt daarbij. Een arbocatalogus is begrijpelijk, bevat risico’s en oplossingen en is maatwerk. De catalogus beschrijft technieken en manieren, goede praktijken, normen en praktische handleidingen voor veilig en gezond werken.

Verplichting

Werkgevers en werknemers moeten zich houden aan de doelvoorschiften uit de Arbowetgeving (Arbowet, Arbobesluit en Arboregeling). Een arbocatalogus kan daarbij helpen. Strikt genomen komt de term arbocatalogus niet voor in de Arbowet. In een toelichting op de wet staat wel dat de arbocatalogus een hulpmiddel kan zijn voor het voldoen aan de doelvoorschriften. De arbocatalogus is een erkend, breed gedragen en door de sociale partners zelf uitgeschreven recept voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Wie met een door de arbeidsinspectie goedgekeurde arbocatalogus werkt, weet dat hij goed zit en voldoet aan de wettelijke eisen.

Eigen inbreng
Werkgevers en werknemers maken via de sector of op bedrijfsniveau een catalogus. Het Ministerie van SZW en de Arbeidsinspectie kijken of de arbocatalogus de juiste en voldoende oplossingen voor risico’s biedt, niet strijdig is met de wet, of de opstellers de werkgevers en werknemers uit de sector vertegenwoordigen en voor welk werkgebied (branche/groep bedrijven) de catalogus bedoeld is. Door gebruik te maken van een catalogus bepalen werkgevers zelf hoe ze aan de Arbowet voldoen. Werkgevers en werknemers zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud, verspreiding en naleving van een catalogus.

Controle
De Arbeidsinspectie controleert bedrijven op naleving van de wet en regelgeving en houdt daarbij rekening met de oplossingen uit de arbocatalogus indien de werkgever die arbocatalogus toepast. In branchebrochures legt de Arbeidsinspectie uit hoe een inspectie verloopt en wat in hun ogen de belangrijkste arbeidsrisico’s in de branche zijn. Iedereen moet aan de doelvoorschriften in de Arbowet en aan de Europese wetgeving voldoen. Ook gebruikers van arbocatalogi. Wie de oplossingen uit een goedgekeurde arbocatalogus opvolgt, wordt minder stringent gecontroleerd dan andere bedrijven. Bij ernstige overtredingen van de Arbowet treedt de inspectie hard op. Maximale boetes zijn verdubbeld. VoorbeeldenDe Arbeidsinspectie zelf heeft geen voorschriften of voorbeelden voor de opstelling van een catalogus. Wel zijn er diverse private initiatieven om handreikingen te bieden.


Huidige status

De sector podiumkunsten kwam als eerste met een arbocatalogus over geluid op de werkvloer. Onder de naam ‘Versterkt Geluid’ staan oplossingen beschreven die kunnen leiden tot minder blootstelling aan geluid. De arbocatalogus heeft de instemming van werkgevers- en werknemerspartijen en is een vervolg op het arboconvenant voor deze sector. Opmerkelijk aan deze arbocatalogus is dat het slechts om één arborisico gaat, namelijk geluid.

Alle 1600 medewerkers van de VVV- kantoren kunnen voortaan met één druk op de knop zien welke risico’s hun werk met zich meebrengt en welke oplossingen er zijn om deze risico’s te vermijden. De Arbeidsinspectie heeft onlangs goedkeuring verleend aan de arbocatalogus van VVV Nederland.
Deze arbocatalogus die in samenwerking met arbodienstverlener Maetis is opgesteld, is de eerste catalogus in Nederland die vrijwel alle taken en risico’s voor een organisatie beschrijft. Hiermee voldoet VVV Nederland als één van de eerste organisaties aan de nieuwe afspraken die in de Arbowet 2007 zijn vastgelegd.

Bron: Arboportaal

Geen opmerkingen: