donderdag 1 maart 2012

Wat is productontwikkeling?

Laatst. Weer eens eens inhoudelijke discussie met een certificatie-auditor. Van een van de grote instellingen. Daar lag het zeker niet aan. Wat was het geval? Uitsluiting paragraaf 7.3 (Ontwerp en ontwikkeling) bij een adviesbureau. Argument: u doet creatief werk en ieder ontwerp is uniek, dus uw ontwerpen vallen onder paragraaf 7.3.

En daar lopen onze visies uiteen. Ontwerp en ontwikkeling, door veel organisaties als eerste uitgesloten. Vaak terecht, maar even vaak onterecht. Vaak onterecht omdat de strekking van de paragraaf niet wordt begrepen, waardoor men denkt dat dit een moeilijke paragraaf is.

Eerst wat saaie theorie; paragraaf 3.4.4 uit ISO 9000:2005 geeft als definitie voor ontwerp en ontwikkeling: 'geheel van processen waarmee eisen worden omgezet in gespecificeerde kenmerken of in de specificatie van een product, proces of systeem'. In onze taal: productontwikkeling is het omzetten van eisen in een productspecificatie. En deze productspecificatie vormt de basis om producten te fabriceren. Maar ook voor inkoopspecificaties of documenten voor kwaliteitscontroles. Althans volgens ISO 9001, paragraaf 7.3.3.

Maar nu even een stap terug. Het ontwerp waar het bij dit adviesbureau om gaat levert het adviesbureau géén informatie voor inkoop, productie of dienstverlening op, definieert niet de aanvaardingscriteria voor een product en beschrijft niet de producteigenschappen en -kenmerken die essentieel zijn voor een veilig en juist gebruik. Die liggen namelijk al vast. Al een geruime tijd. In de basis voldoet ieder 'ontwerp' aan dezelfde specificaties. De wensen van de klant bepalen de uitvoering. Zie het als de oneindige hoeveelheid opties bij de aanschaf van uw nieuwe auto.

Ik geef toe. Het is een definitiekwestie. Het resultaat van ontwerp en ontwikkeling is niet iets dat direct wordt verkocht. Per definitie, dus. Het resultaat van ontwerp en ontwikkeling kan worden gezien als het geheim van de smid. En dat geheim wordt gebruikt om het product te realiseren. Of de dienst. Het product van het adviesbureau heet toevallig 'ontwerp' omdat de klanten het als ontwerp beschouwen. Had ook 'specificatie' kunnen zijn. Of gewoon 'tekening'. Voor het adviesbureau is het 'ontwerp' gewoon een product dat voor een klant wordt gerealiseerd. Zoals ze er enkele honderden maken per jaar.

Kortom, zodra iets aan een klant wordt geleverd, heet het - per definitie - een product. Of dienst. Los van de mate van creativiteit. En er is geen enkele smid die zomaar zijn geheim verkoopt.

Geen opmerkingen: