dinsdag 22 mei 2007

Nieuwe generatie metselt met 'strijkijzer'

Niet langer specie smijten, want 'kantelen' zorgt voor minder pols-, schouder- en rugklachten. Daarom wordt de nieuwe generatie metselaars opgeleid met een ergonomisch verantwoorde troffel. De doorgewinterde vakman gooit het 'strijkijzermodel' het liefst het raam uit.

Hoewel de troffel, het belangrijkste stuk handgereedschap van de metselaar, in verschillende maten en afmetingen verkrijgbaar is, veranderde de vorm eigenlijk nooit. Ongeveer drie jaar geleden stelde Henk Klein Poelhuis, voorzitter van de Aannemers Vereniging Metselaars (AVM), een troffelstudie voor. "Als de bahcosleutel verandert, waarom de troffel dan niet?", luidde zijn argument.

Onderzoek leidde tot een model waarmee volgens TNO tot 60 procent ergonomische winst te behalen valt. Verhoeven Tools werkte het model samen met een fabrikant uit tot een verkoopbaar product. Kennisinstituut Arbouw kocht de eerste 2000 setjes van de zogeheten Super Prof Ergo op en deelde deze uit aan leerlingen en instructeurs van alle samenwerkingsverbanden.

Wennen

Volgens Louis Groen van Arbouw ontvangen de opleidingen de 'revolutionaire troffel' met open armen. "Het is voor iedereen even wennen, maar na een paar uur is iedereen enthousiast."
Volgens Groen is met de lichtere metseltroffel een geweldige vooruitgang behaald. Omdat de handgreep boven het blad is geplaatst, wordt de pols bij elke beweging minder belast. Bovendien heeft de nieuwe troffel een kleiner blad. "Het feit dat een gemiddelde metselaar achthonderd tot duizend stenen per dag plaats, zegt genoeg."

Theo Hamoen, directeur van het SPB in Waddinxveen, constateert dat leerling, instructeur en leermeester de nieuwe troffel een kans geven. Hamoen baseert zich onder meer op de resultaten van een enquête die hij hield onder de metselbedrijven. Vanaf 1 juni wil Hamoen het strijkijzer verplicht stellen. "Onze instructeurs worden bijgeschoold en we zijn in gesprek met de leerbedrijven." Volgens de directeur staat niets een metselrevolutie in de weg. "Maar ik geloof niet dat het strijkijzer het vak aantrekkelijker maakt."

Alternatief

Verantwoord vanuit ergonomisch perspectief of niet, volgens alle betrokkenen gooit de traditionele metselaar het strijkijzer het 'liefst het raam uit'. Verhoeven Tools voorzag deze 'te verwachten' reactie in 'een conservatieve branche' en ontwikkelde naast de Super Prof Ergo, de Super Prof Smart, een tussenvariant.

De greep van deze troffel bleef hetzelfde, alleen hangt de handgreep meer boven het blad ten opzichte van het standaardmodel. "Voor een ervaren metselaar is het niet zo makkelijk om met zo'n revolutionair model te werken. De Smart is een uitstekend alternatief en is nog altijd 30 procent gezonder dan de traditionele troffel", merkt directeur Perry Verhoeven op. Van de Smart zijn er volgens hem al enkele honderden verkocht. Ook in België bestaat interesse voor de Nederlandse uitvinding.

Henk Klein Poelhuis van de AVM denkt al na over nieuwe varianten. "Elke steensoort vraagt om een ander blad", geeft hij de reden daarvoor aan. Zo mag het blad voor een vormbaksteentroffel kleiner zijn dan dat voor de strengperssteen waarvan ook de gaatjes gevuld moeten worden. "Uiteindelijk is het zo dat je op elke troffel een ideaal broodje specie moet kunnen leggen."

Bron: Cobouw/Arboportaal

Geen opmerkingen: