maandag 21 mei 2007

Wat is VCU?

Zoals beloofd, uitleg m.b.t. VCU:

VCU Staat voor Veiligheids en gezondheids Checklist Uitzend- en detacheringsbureaus en is afgeleid van het eerder ontwikkelde VCA systeem.

In de loop van 1996 bleken ook uitzendbureaus zich te certificeren op basis van de VCA, terwijl dit eigenlijk niet de bedoeling was. Het schema was hier ook niet voor geschikt. De markt gaf echter wel aan dat er behoefte was aan een vorm van veiligheidscertificatie van uitzendbureaus. Naar aanleiding hiervan kon er, na het nodige overleg tussen diverse organisaties en belanghebbenden, eind 1998 formeel volgens VCU (1998/1) gecertificeerd worden. Kort daarop volgde de eerste verbeterde versie: 1999/2. Daarna volgende 2002/3. Binnenkort verschijnt een nieuwe versie: 2007/4. Hierover later meer op dit blog.

Net als bij VCA, wordt ook bij VCU-certificering gewerkt met 'punten'- en 'mustvragen'. Naast de 'mustvragen' kan bij de overige vragen een puntenscore behaald worden.

Voor wie?
VCU is dus bedoeld voor uitzend- en detacheringsbureaus die personeel leveren aan bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met 'verhoogd risico', zoals:
- Engineeringbureaus die constructionmanagement leveren
- Werktuigbouwkundige activiteiten
- Elektrotechniek en procesbesturing
- Civiele techniek en bouwkunde
- Isolatie
- Steigerbouw
- Industrieel reinigen
- Stralen/conserveren
- Verticaal transport
- Brand- en mangatwachten
- Inspectiewerkzaamheden

Dit zijn dezelfde activiteiten als bedoeld voor bedrijven met een VCA-certificaat. VCU is daarom in eerste instantie bedoeld voor het uitzenden van personeel naar opdrachtgevers die VCA-certificaten opleggen en/of bedrijven met een VCA-certificaat. Veel VCA gecertificeerde bedrijven kiezen dan ook voor inlenen van personeel via VCU gecertificeerde uitzend-en detacheringsbureaus.

Geen opmerkingen: