donderdag 1 november 2007

Wijzigingen ISO 9001:2008, wat verandert er?

NEN-EN-ISO 9001:2007 Ontw. ligt nu ter stemming voor tot 20 februari 2008. Parallel aan de stemming in ISO vindt de stemming onder de leden van het Europese Normalisatie Comité (CEN) plaats. De definitieve publicatie wordt eind 2008 verwacht. De nieuwe ISO 9001 is een amendering van ISO 9001:2000.

Er verandert niet zoveel in de nieuwe versie van ISO 9001. Het gaat om een amendering en dat houdt in, dat aan de eisen zelf niet gesleuteld wordt. Wel zijn verduidelijkingen en correcties aangebracht om een juiste en eenduidige interpretatie van de norm te bevorderen.

Op een enkele plaats is de terminologie aangepast en zijn opmerkingen toegevoegd om het begrip te vergroten. Dit is bijvoorbeeld gebeurd in de paragrafen over uitbesteding van processen (4.1), werkomgeving (6.4) en nazorgactiviteiten (7.2.1).

Verder bevat NEN-EN-ISO 9001:2007 Ontw. een nadere precisering van wat de documentatie van het kwaliteitsmanagementsysteem omvat (4.2.1) en welke documenten van externe oorsprong (4.2.3) de organisatie moet beheersen.

Bij de paragraaf over training is ook preciezer omschreven dat trainingen zijn bedoeld om noodzakelijk geachte competenties te verwerven en dat de beoordeling van de effectiviteit van trainingen daarop moet worden gericht. (6.2.2). Bij infrastructuur (6.3) is toegevoegd dat informatiesystemen bij de ondersteunende diensten behoren.

Nuttig is de bij 7.3.1 toegevoegde opmerking die duidelijk maakt dat beoordeling, verificatie en geldigverklaring bij ontwerp en ontwikkeling onderscheiden activiteiten zijn en elk een eigen doel dienen.

In het kader van beheersing van afwijkende producten moeten registraties worden bijgehouden over de aard van de afwijking en de daarop genomen acties, inclusief de gedane concessies (8.3).

Wellicht dat de meest verstrekkende gevolgen voor sommige organisaties gaat over de explicietere eis wat betreft de directievertegenwoordiger. Uitbesteden of inhuren van derden is niet meer mogelijk omdat gesteld wordt dat deze uit het management van de eigen organisatie benoemd moet worden (5.5.2).

Bron: NEN

Lees ook de serie gedetailleerde wijzigingen van Sherida!

Geen opmerkingen: