woensdag 22 oktober 2008

Wijziging ISO 9001 in volle gang deel 1

Binnenkort is het zo ver: De ISO 9001:2000 wordt vervangen door ISO 9001:2008. De verwachte datum is 31 oktober 2008.

‘’Verandering, verandering en nog eens verandering’’. Ik hoor uw angsten, maar ik zal u gelijk geruststellen: In deze revisie vinden geen grote fundamentele wijzigingen plaats zoals bij de overgang van versie 1994 naar de 2000 versie. De wijzigingen van versie 2000 naar versie 2008 is gebaseerd op toevoegingen en verduidelijking van de bestaande criteria. Zo! Dat valt toch best mee? Wat ik wel wil meegeven is dat iedere toevoeging/verduidelijking een verandering is. Deze toevoegingen kunnen wellicht een impact hebben op uw huidig kwaliteitsmanagementsysteem. Daarom zal ik u in deze reeks precies uitleggen welke wijzigingen er zullen plaatsvinden, zodat u ook voorbereid bent.

In deel 1 van de reeks bespreek ik de volgende onderwerpen: Proces aanpak en KPI’s.

Procesaanpak
Zoals beschreven in de norm: De toepassing van een systeem van processen binnen een organisatie, samen met de identificatie en interactie tussen deze processen en de besturing ervan, kan een ‘’procesbenadering’’ worden genoemd.

De wijziging in de norm heeft de volgende consequentie:

Alle managementprocessen die nodig zijn voor het realiseren van de proces doelstellingen moet men ook opnemen in het QMS. Bijvoorbeeld: managementmeetings, performance overleg, opvolgingsmechanismen (zoals Balanced Scorecard, rapportages e.d.). We kunnen dit de ‘’aansturingsmechanismen’’ noemen.

KPI’s:

Volgens de norm moet men voldoen aan 6 punten. Eén van deze punten is aangepast. Ik citeer uit de norm: Deze processen bewaken meten en analyseren.

De wijziging is gebaseerd op een correctie naar de praktijk: niet alles is namelijk meetbaar. DUS: deze processen bewaken, meten (waar mogelijk) en analyseren.

Wilt u op de hoogte blijven van de veranderingen? Houdt de blog in de gaten, want wijzigingen ISO 9001 deel 2 zal snel volgen. In deel 2 zullen de wijzigingen uit hoofdstuk 4 worden besproken.

Geen opmerkingen: