maandag 27 oktober 2008

Wijziging ISO 9001 in volle gang deel 3


In deel 2 van deze reeks zijn de toevoegingen in paragraaf 1 van hoofdstuk 4 bespoken. Zoals beloofd, ga ik verder met hoofdstuk 4. In dit deel wordt paragraaf 2 van hoofdstuk 4 besproken.

  • In hoofdstuk 4 §2 is een voetnoot gepubliceerd genaamd opmerking 1. Deze opmerking is in de nieuwe versie aangepast. Ik citeer uit de huidige versie: Wanneer in deze internationale norm de term ‘’gedocumenteerde procedure’’ wordt gebruikt, betekent dit dat de procedure is opgezet, gedocumenteerd, geïmplementeerd en bijgehouden.
  • In de nieuwe versie zal deze opmerking een duidelijkere koppeling maken met de praktijk. Als gevolg hiervan kunnen corrigerende en preventieve maatregelen opgenomen worden in 1 enkele procedure.
  • In §2.3 van hoofdstuk 4 wordt beschreven hoe documentatie moet worden beheerst. In totaal zijn er 7 beleidsmaatregelen om de documentatie te beheersen. 1 van deze beleidsmaatregelen wordt aangepast. Beleidsmaatregel f zal worden aangevuld met het woord ‘relevant’. Mooier konden ze het niet maken! Voorheen moesten alle documenten van externe oorsprong als zodanig herkenbaar zijn en de distributie ervan moest worden beheert. In de nieuwe versie moeten enkel de relevante externe documenten worden beheerst.

De wijzigingen in hoofdstuk 4 hebben het proces hopelijk wat makkelijker gemaakt! Waar ik eigenlijk nieuwsgierig naar ben is; wat is uw mening omtrent de wijzigingen in hoofdstuk 4?

In de volgende editie zal de wijziging van hoofdstuk 5 worden besproken.

Geen opmerkingen: