vrijdag 24 oktober 2008

Wijziging ISO 9001 in volle gang deel 2

In deel 1 van deze reeks zijn de procesaanpak en de KPI’s besproken. In deel 2 zal een gedeelte van hoofdstuk 4 van de norm worden bespoken. De reden waarom ik hoofdstuk 4 in delen bespreek, is dat er veel toevoegingen zijn in dit hoofdstuk. Om het overzichtelijk te houden, zal vandaag paragraaf 1 worden besproken.
  • In hoofdstuk 4 §1 onderaan, zal de eerste wijziging plaatsvinden. In de huidige norm staat dat uitbestede processen moeten worden beheerst en worden opgenomen in het kwaliteitshandboek. De nieuwe norm voegt er een gedeelte aan toe, namelijk: Naast het beheersen, moet men ook duidelijk gaan beschrijven hoe men de uitbestede processen gaat bewaken en borgen. Een gevolg hiervan is dat een leveranciersbeoordeling niet meer afdoende is.
  • Hoofdstuk 4 §1 zal een onderscheid gaan maken tussen kritische en minder kritische uitbestede processen. De manier waarop het gecontroleerd en opgevolgd wordt, zal aan de hand van hoofdstuk 7 §4 gebeuren.
  • Door de toevoeging van een regel aan hoofdstuk 4 §1 algemene eisen blijft een organisatie voor alle legale en wettelijke aspecten verantwoordelijk. De beste manier om dit aan te pakken is alle risico’s in kaart brengen en nagaan of er voldoende maatregelen werden genomen om deze risico’s te vermijden.

In de volgende editie zal paragraaf 2 van hoofdstuk 4 worden besproken.

Geen opmerkingen: