vrijdag 17 oktober 2008

Duurzaamheidscriteria biomassa in NTA 8080

Biomassa heeft een belangrijke rol in de overgang naar een duurzame energiehuishouding. Dan moet biomassa echter wel duurzaam geproduceerd zijn. Maar hoe duurzaam is duurzaam? Om hier duidelijkheid over te krijgen wordt een Nederlandse technische afspraak (NTA) ontwikkeld over duurzaamheidscriteria voor biomassa.

Eisen voor duurzaam geproduceerde biomassaIn NTA 8080 worden de eisen opgenomen voor duurzaam geproduceerde biomassa ten behoeve van energiedoeleinden. Hierbij worden de broeikasgasemissies, concurrentie met voedsel of andere lokale toepassingen, biodiversiteit, milieu, welvaart en welzijn, ofwel de Cramer-criteria, omgezet in generieke toetsbare eisen.
De Cramer-criteria worden in Nederland breed gedragen en beschouwd als minimumeisen voor duurzaam geproduceerde biomassa. Met NTA 8080 zal de gelijkwaardigheid van bestaande certificatiesystemen voor duurzame biomassa tegen de Nederlandse minimumeisen beoordeeld kunnen worden. Ook kunnen nieuwe certificatiesystemen worden opgezet.

NTA 8080 ook Engelstalig
Eind 2008 is NTA 8080 naar verwachting gereed. Aangezien een groot deel van de biomassaproductie buiten de landsgrenzen plaatsvindt, zal deze NTA ook in het Engels worden gepubliceerd. NTA 8080 kan zo ook ingebracht worden in het Europese normalisatieproces, waarvan Nederland de voorzitter levert en NEN het secretariaat voert.

Verder kan de Nederlandse overheid ten behoeve van de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) de NTA aanwijzen om invulling te geven aan de duurzaamheidseisen voor biomassa. In de SDE-regeling wordt NTA 8003 voor classificatie van biomassa voor energietoepassing al aangewezen om aan te geven welke biomassastromen in aanmerking kunnen komen voor financiƫle ondersteuning. NTA 8003 wordt nu herzien om beter ingepast te kunnen worden in de SDE-regeling.


Bron: NEN

Geen opmerkingen: