woensdag 16 juli 2008

Gaat te grote nadruk op kwaliteit ten koste van innovatievermogen?

"Als ondernemingen een te grote nadruk leggen op kwaliteit, gaat dat ten koste van hun innovatievermogen. Weliswaar bestaat er een positief verband tussen de aandacht van een onderneming voor kwaliteit en innovatievermogen, maar het gevaar doet zich voor dat een sterk op kwaliteit gerichte onderneming een risicomijdende cultuur ontwikkelt. Dat is ongunstig voor het innovatievermogen. "
Aldus het blad Holland Management Review.

Zo op het eerste gezicht lijkt dit een logische gevolgtrekking, maar echte kwaliteitsbedrijven weten wel beter. Goede kwaliteit leveren aan klanten is een belangrijke voorwaarde om te overleven, maar zeker niet de enige! Bij een echte integrale kwaliteitsaanpak gaat het om de kwaliteit van alle facetten van de bedrijfsvoering, dus inclusief het innovatievermogen. En daarnaast heeft de integrale kwaliteitsaanpak als primair doel om de concurrent een stapje voor te blijven en dat kan zeker niet met een risicomijdende cultuur.


Ik ben er van overtuigd dat een bedrijf waarin alle medewerkers gericht zijn op continue en structurele kwaliteitsverbetering, die zoals HMR meldt "slechts leidt tot stapsgewijze innovatie", de cultuur meer aanwezig is om ook baanbrekende innovatie te bereiken, dan in een bedrijf waar weinig aandacht is voor verbetering!

Geen opmerkingen: