dinsdag 1 juli 2008

Rokers hebben rare hersenen...

Misschien vermoedde u het al, maar nu is bewezen dat rokers rare hersenen hebben! Aldus de Volkskrant van zaterdag jl.

Uit onderzoek blijkt dat rokers bij het maken van keuzes weinig rekening houden met lange termijn-argumenten, terwijl ze die wel kennen! En dat geldt niet alleen voor het opsteken van een nieuwe sigaret, terwijl ze best weten dat dat slecht is voor hun (toekomstige) gezondheid. Nee, het geldt ook voor het doen van investeringen of aankopen. De lange-termijn-voordelen zijn hun bekend, men kan ze zelfs benoemen, maar ze worden niet of nauwelijks gebruikt bij de keuze! Het is net of de hersens geen verbinding maken met dit deel, het gaat ze vooral om de directe voordelen.

Ook is aangetoond dat bij niet-rokers, maar ook bij ex-rokers, deze lange termijn afwegingen wél meer plaatsvinden. Het ligt dus niet echt aan de hersenen, maar wel aan het functioneren van de hersenen als gevolg van het roken.

Dus een ideale tip voor autoverkopers: Wilt u iets verkopen aan een roker? Praat niet over het zuinige verbruik of over de lage onderhoudskosten, maar bied gewoon iets concreets aan bij aankoop, bijvoorbeeld een pakje sigaretten...

Geen opmerkingen: