maandag 5 mei 2008

Is dit de nieuwe SC 540?


Soms hoor je een naam of afkorting en dan schiet er meteen een bepaald beeld door je hoofd. Toen ik een persbericht las over de nieuwe SC 540 dacht ik meteen aan een heel potente nieuwe Mercedes, een SportCabriolet met een 5,4-liter motor en een imposante vormgeving....

Totdat ik wakker geschud werd door de toevoeging “is de opvolger van de BRL 5052 en toen begreep ik dat ik weer gewoon aan het werk moest met de nieuwe norm voor asbest-inventarisatiebedrijven, want de minister van SZW heeft op 11 maart 2008 de certificatieschema 's voor asbestinventarisaties (SC-540 ) met ingang van 1 juni 2008 bindend verklaard. Dit was ook hard nodig, want de oude norm dateerde al van 1998 en door de beperkingen werd er regelmatig asbest gemist, met als gevolg vertraging, hogere kosten dan verwacht, knelpunten, irritaties. Ook was er onvoldoende aansluiting op andere normen en was de risicobeoordeling niet gestandariseerd.

Het doel van deze nieuwe norm is om er voor te zorgen dat de kwaliteit van de asbest-inventarisatie verbetert: dat alle asbest die er is ook daadwerkelijk gevonden wordt, dat er vooraf een goede risicobeoordeling (drie risicoklassen) gemaakt wordt en dat het verwijderingsadvies onafhankelijk en oplossingsgericht is.
De inventarisatiebureaus zullen meer moeten investeren in goede scholing van medewerkers en kwaliteit van de methodieken. Opdrachtgevers zullen bij twijfel direct extra onderzoek moeten laten verrichten, maar dat leidt wel tot minder vertraging bij de verwijdering van het asbest.
Uiteindelijk zal hierdoor het aanwezige asbest zo snel en veilig mogelijk verwijderd worden.

Meer informatie over de SC 540 is te vinden bij SCA, Stichting Certificatie Asbest, en natuurlijk kan Isolease u helpen om uw bedrijf SC 540-rijp te maken.

Geen opmerkingen: