woensdag 7 mei 2008

Mijn favoriete managementmodel: De PrismaScope


Mijn favoriete management-model, nog weinig bekend maar veelbelovend, is de PrismaScope. Eigenlijk is de PrismaScope een soort synthese van de vijf modellen die ik hiervoor beschreven heb: een stukje systeemleer, de checklist van het INK-model, de bottum-up verankering van de KAIZEN-filosofie, de klantgerichtheid van ISO-9000 en niet te vergeten het besturingsmechanisme van de Balanced Scorecard. En ondanks dat allemaal blijft het een simpel en eenvoudig model, dat iedereen snel snapt en kan gebruiken en dat vrijwel overal direct toepasbaar is en toegevoegde waarde heeft.

Het hart van de PrismaScope zijn de zes perspectieven:

- Waarde voor klanten
- Betrokken medewerkers

- Soepele processen

- Continu verbeteren

- Nieuwe technologie

- Gezonde financiën

Als je consequent stuurt op deze zes invalshoeken en ze met elkaar in balans brengt, dan loopt je bedrijf goed, niet alleen vandaag, maar ook morgen en overmorgen. Hoe werkt dat?

1. Vertalen van visie in concrete doelen
Na het vaststellen van de globale business visie (de koers) en een toets op het kwaliteitsniveau worden in alle onderdelen van de organisatie voor deze zes perspectieven doelen, succesfactoren en prestatie-indicatoren worden vastgesteld en dat daarop wordt gestuurd via een eenvoudige dashboardrapportage.
Belangrijk is dat bij het vaststellen van doelen zowel de hogere baas als de medewerkers worden betrokken (de catchball-aanpak) waardoor een betere de kwaliteit van doelen verbetert en meer commitment voor de afspraken ontstaat.

2. Sturen op resultaat
De managementinformatie met dashboardrapportage is volledig geïntegreerd, dat wil zeggen dat klanten-/marktinformatie, personeelsinformatie en informatie over financiële en procesprestaties in één rapportage staan. Hierdoor kan men sneller en directer reageren op ontwikkelingen in de markt en zijn medewerkers meer gemotiveerd om daaraan bij te dragen.
Het grote voordeel van de PrismaScope is dat het zich niet beperkt tot een diagnose van de huidige situatie met een aantal verbeterplannen, maar dat de aanpak volledig samengaat met de bestaande aansturing van de activiteiten in de organisatie, vanuit de business visie tot aan de werkuitvoering!

Mijn persoonlijke ervaringen met de PrismaScope zijn zeer positief, ik heb mogen helpen om de methodiek bij een grote dienstverlener te helpen invoeren. Na enige aarzelingen over dit nieuwe rare onbekende systeem, was men zeer enthousiast en werkte men vol overtuiging aan de invoering. De resultaten zijn succesvol, er wordt sneller en meer doelgericht bijgestuurd. Iedereen begrijpt beter waarom beslissingen worden genomen door de grote mate van transparantie in de te bereiken doelen.

Een belangrijke rol is weggelegd voor de controller, maar vooral ook voor de leiding van het bedrijf, die bewust kiest voor zo’n transparant systeem. Een bijkomend voordeel is dat de PrismaScope ook als een soort kapstok functioneert voor andere systemen of methodieken in uw bedrijf. Heeft u al een ISO-9001-systeem? Prima, dan heeft u al een voorsprong bij het opbouwen van uw PrismaScope. Heeft u al een Balanced Scorecard-achtige managementrapportage? Uitstekend, dan kunt u heel snel de PrismaScope invoeren met slechts een aantal aanvullingen. Kind kan de was doen…

Geen opmerkingen: