donderdag 24 april 2008

Met borgen geen zorgen voor morgen

Een andere invalshoek en dus ook een heel andere methodiek dan KAIZEN is die van de ISO 9000-norm. Hierbij gaat het erom dat geborgd is dat de beloofde kwaliteit ook daadwerkelijk geleverd wordt volgens de afgesproken specificaties (zie figuur, de alom bekende Deming Circle). De norm is oorspronkelijk afkomstig uit de oorlogsindustrie, met name ontwikkeld door de NAVO, waarbij het van essentieel belang was dat leveranciers de goede materialen aan het front leverden. Deze norm was zo succesvol dat ook het bedrijfsleven hiervan ging profiteren en zo kwam de norm onder het beheer van de ISO, de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. Mede door de van oorsprong wat eenzijdige benadering (borging van processen) en het daarvoor benodigde papierwerk had de ISO-9000 norm zowel voorstanders als tegenstanders.

De voorstanders waren vooral te vinden in de grote productiebedrijven met veel leveranciers, waarbij vooral van die leveranciers gevraagd werd om zich te laten certificeren volgens de ISO-9000-norm. Zonder ISO-certificaat geen opdracht van bijvoorbeeld Ford of Shell…

Tegenstanders, of in ieder geval bedrijven die weinig gebruik maakten van deze norm, waren vooral dienstverlenende bedrijven, die niet direct de toegevoegde waarde voor hun klanten zagen van al dat papierwerk.

Inmiddels is de norm in 2000 drastisch aangepakt en aangepast, waardoor aantoonbare klantgerichtheid en goede klanttevredenheid eveneens belangrijke voorwaarden zijn om zo’n certificaat te kunnen behalen, terwijl ook structurele kwaliteitsverbetering is ingebouwd.

Het is nog niet zover dat de consument het directe voordeel inziet van een leverancier met een ISO-certificaat, maar het gaat langzaam maar zeker wel die kant op.

Daarom is het zeker de moeite waard, ook zonder noodzaak van een opdrachtgever die een ISO-certificaat verlangt, om toch het ISO-9000-certificaat te halen. Daarbij komt nog dat de structuur van de ISO 9000-norm een goede basis biedt om er vervolgens eenvoudig andere normen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu aan te koppelen.

En zo groeien de verschillende kwaliteitsmethodieken als INK-model, KAIZEN en ISO-9000 steeds meer naar elkaar toe.

Volgende keer iets over de Balanced Scorecard, de vreemde eend in de managementmodellen.

Geen opmerkingen: