dinsdag 1 april 2008

Ziet u door de bomen het bos nog wel?

Arme managers van bedrijven of instellingen. Het is een hele klus om een bedrijf of een politiekorps of een gemeente goed te besturen.

Je moet op zoveel zaken tegelijk letten en er komen telkens weer nieuwe invalshoeken of opdrachten bij, dat je constant loopt te stressen, alleen al vanwege het feit dat je het gevoel hebt dat je iets vergeten bent.

Gelukkig krijg je van alle kanten hulp aangeboden om de zaak weer onder controle te krijgen en soms zelfs om verbeteringen aan te brengen!

Kijk uw postbak er maar eens op na wat er zoal aan ondersteuning mogelijk is, zowel op het gebied van systemen, van methodieken, van adviesbureaus en om u zelf op te peppen kunt u workshops gaan volgen, seminars bijwonen enzovoorts. En mocht het helemaal niet meer lukken dan kunt u nog een interim manager inhuren, die weer netjes de zaken op orde helpt.

Wilt u het toch liever zelf doen? Pak dan het INK-model voor de diagnose, de Balanced Scorecard voor de prestatiegerichte besturing, gebruik de KAIZEN-aanpak of Six Sigma voor kwaliteitsverbetering, neem een ISO certificaat voor de borging, hanteer de Seven habits van Covey voor uw stijl van leidinggeven. Zeker weten dat u het nog drukker krijgt dan u al had en dat uw medewerkers op den duur apathisch zullen afhaken en weer gewoon aan hun werk zullen gaan met het bedienen van hun klanten.

Toch hebben al deze modellen en aanpakken en filosofieën hun sterke punten en kunnen bij goed gebruik geweldige positieve effecten te weeg brengen. Ons eerste advies is: beperk u tot één simpele en heldere methodiek die goed bij u en uw bedrijf past. En pas die methodiek ook een tijdje consequent toe, bijvoorbeeld een jaar of vijf. Zodat iedereen in het bedrijf de methode leert kennen, zich eigen kan maken en er uiteindelijk zijn voordeel mee kan doen. En neem dan het liefst een methodiek die mogelijkheden biedt om mee te groeien met de ontwikkelingen.

Ik ben benieuwd met welke methode u positieve ervaringen heeft, die u zich eigen heeft gemaakt, waar u mee kunt lezen en schrijven en die u mogelijk ook in het dagelijkse privéleven wel eens toepast.

In een volgende blog zal ik u iets vertellen over mijn persoonlijke favoriete managementmodel.

Geen opmerkingen: