woensdag 28 mei 2008

Wat kunnen we leren van het EK-voetbal?

Onze jongens gaan er vanaf volgende week tegenaan. Of ze winnen of verliezen is op dit moment niet te voorspellen. Spannend wordt het in ieder geval wel, want we zitten in een moeilijke groep met Italië en Frankrijk als geduchte tegenstanders. Roemenië moet lukken, toch?

En als we die eerste ronde halen, moeten we waarschijnlijk tegen het Rusland van Hiddink, ook niet mis. En dan ontmoeten we alweer die taaie Italianen in de halve finale en als dat dankzij Van der Sar lukt dan straffen we in de finale weer even Duitsland af. Niemand had het verwacht, maar wij weten met z’n allen dat het er in zit!

Wat kunnen we leren van het EK-voetbal?
Allereerst dat je een goede leider en goede spelers moet hebben. Daar ga ik nu even niet dieper op in, want de meningen zijn zeer verdeeld over zowel Marco van Basten als over de geselecteerde spelers. Zelf heb ik het niet zo op Van Basten, als voetballer was hij prima, maar als coach en communicator vind ik hem magertjes. En van de voetballers durf ik eigenlijk alleen Van Persie, Kuyt, Van der Vaart en Van der Sar van harte aan te bevelen en bij de rest hangt het meer van de vorm van de dag af. Of, zoals Michael Boogerd altijd zei: “Je moet wel de goede benen hebben.”
Ja, en je moet ook een beetje geluk hebben met de scheids. Een terechte afkeuring van een buitenspel-doelpunt gaat nog wel, maar zodra de fluiter een foutje maakt en de tegenstander profiteert, dan zijn de poppen aan het dansen! Heitinga voorop en zelfs Van Persie laat dan zien dat hij ook maar een mens is en OEI, de eerste rode kaart van het toernooi! Daar gaat onze mooie voorspelling of lukt het nog om de nul vast te houden?

Eigenlijk leren we niet zo heel veel van het EK-voetbal, en dat is de bedoeling ook niet. Het belangrijkste is wel dat we een gezamenlijk doel hebben (dat van de tegenstander), dat de onderlinge verschillen wegvallen, de saamhorigheid toeneemt, dat we gewoon even een paar weken lekker slap kunnen ouwehoeren over voetbal, alles is oranje gekleurd, de rest van de wereld bestaat even niet. Veel kijkplezier en dat de beste (wij) moge winnen!

Geen opmerkingen: