donderdag 16 augustus 2007

Barbie hard toe aan kwaliteitsmanagement

U leest het goed. De jeugdheldin van velen is hard toe aan een kwaliteitsimpuls. Ze -en een aantal van haar familieleden en andere speelgoedfiguren- wordt namelijk geproduceerd in China. ‘Made in China’ is immers een synoniem voor lage productiekosten. Spijtig dat dit direct ten koste gaat van de kwaliteit. En veiligheid, zo blijkt.

Eerder lazen we al het treurige bericht dat de fabrikant van speelgoed zelfmoord pleegde, na een grote terugroepactie. Nu blijkt er na korte tijd wéér een partij speelgoed uit de markt gehaald te zijn. In Nederland gaat het om 7804 stuks, wereldwijd om 436.000 exemplaren. Over faalkosten gesproken. Hoe kan het toch dat grote, gerenommeerde bedrijven als Mattel zo de fout in gaan? Zij beschikken immers over prima kwaliteitssystemen en dito inkoopkeuringen. Ligt het mogelijk aan de Chinese manier van zaken doen; waarbij het vooral gaat om het ‘gunnen’ van een opdracht en daarmee de inkoop- en/of producteisen geen prioriteit genieten? Is de druk van de opdrachtgevers te groot? Wat zegt dat overigens over milieu- en arbozorg? Hoe dan ook, uiteindelijk is het natuurlijk gewoon Mattel die eindverantwoordelijk is. De QA manager (belast met “Quality Assurance”) heeft vanzelfsprekend direct strengere controles afgekondigd. Tikkeltje mosterd na de maaltijd, heren.

Wat is er overigens mis met het Cadle to Cradle principe? Steeds meer zichzelf respecterende bedrijven omarmen deze productiewijze immers al langer…

Geen opmerkingen: