vrijdag 26 mei 2006

PAGO wordt PMO

Het verplichte PAGO (Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek) is officieel vervangen door PMO (Leidraad Preventief Medisch Onderzoek). Het PAGO voldeed niet langer. Er werd ook nog maar weinig gecontroleerd of het PAGO ook echt plaatsvond, maar vaak alleen of het in het contract met de Arbodienst was opgenomen.

De belangrijkste veranderingen

1. Het PMO is een samenwerking tussen het bedrijf én de bedrijfsarts. De opdrachtgever is dus actief betrokken.
2. Er worden vooraf doelstellingen vastgesteld.
3. Het PMO heeft een preventief aspect en gaat daarom niet alleen over onderzoek, maar ook over interventies naar aanleiding van het onderzoek.
4. Er is voor het eerst aandacht voor aspecten van de levensstijl van werknemers. Er wordt aandacht besteed aan de fysieke en psychische conditie en leefgewoonten.
5. De verplichte keuringen die werknemers ondergaan vallen ook onder het PMO.

Fasen van het PMO

1. Oriëntatie en besluitvorming.
- projectgroep opzetten en consulteren
- doelen kiezen
- budgettaire mogelijkheden vaststellen
- beslissing nemen
2. Voorbereiding
- taken verdelen
- inhoud vaststellen
- instanties en professionals contracteren
- uitvoering plannen
3. Uitvoering individugerichte activiteiten.
- screeningstest uitvoeren
-signaleringsvragenlijst invullen
- functionele geschiktheid onderzoeken
- aanvullende diagnostiek uitvoeren
- individugerichte interventies adviseren
4. Uitvoering groepsgerichte activiteiten.
- groepsanalyse en groepsrapportage opstellen
- groepsinterventies uitvoeren
5. Evaluatie en vervolgplanning.
- evalueren en vervolg plannen

Doelen

Preventief:
Voorkomen dat mensen ziek worden door hun werk. Wanneer er toch schade aan de gezondheid ontstaan, dan kan dat met het PMO in een vroeg stadium worden opgespoord. Het PMO is een vervolg op de RI&E (Risico-inventarisatie en evaluatie). Een goede RI&E vermeldt welke risico’s waar voorkomen, en geeft ook een inschatting van de ernst, en prioriteiten voor de aanpak ervan. Daaruit volgen dan adviezen over een wel of niet noodzakelijke inzet van een PMO.

Gezondheidspromotie:
Hoe blijf je in je werk zo gezond mogelijk? Dat wordt bepaald de manier van werken én van leven. Het PMO kan zich dus ook op de leefstijl richten, voor zover deze van betekenis is voor de werknemer om gezond te kunnen blijven werken.

Meest gestelde vragen

Voor wie is het PMO bedoeld?

PMO is bedoeld voor alle werkende mensen. Dus niet alleen voor werknemers met een dienstbetrekking of een ambtelijke aanstelling, maar ook voor zelfstandigen. Het PMO is er niet alleen voor mensen die lichamelijk zwaar werk doen of die aan heel speciale risico’s, zoals giftige stoffen, zijn blootgesteld. Het PMO is er ook voor de portier, de bureaumedewerker en de directeur. Een PMO is er voor jong en oud, mensen met of zonder gezondheidsklachten, aan het werk of verzuimend.

Is het PMO verplicht?

Artikel 18 van de Arbowet legt werkgevers de verplichting op om een PMO aan hun werknemers aan te bieden. De werkgever moet een PMO aanbieden aan de werknemers en neemt ook de kosten van het PMO voor zijn rekening. De ondernemingsraad kan de werkgever wijzen op zijn verplichting om een PMO aan te bieden. Ook individuele werknemers kunnen om een PMO vragen. Zij kunnen hun verzoek rechtstreeks bij de werkgever neerleggen, of bij een vertrouwenspersoon van het bedrijf.

Wie voert het PMO uit?

PMO wordt uitgevoerd door arboprofessionals. De werkgever mag het ook zelf regelen, door voldoende gekwalificeerde mensen aan te trekken. Bij de uitvoering speelt de bedrijfsarts een centrale rol. Maar ook de arboverpleegkundige, arbeids- en organisatiedeskundige, laborant/functieassistent en doktersassistent kunnen bij het PMO een taak hebben. In de uitvoeringsfase is het van belang dat bedrijfsfunctionarissen en professionals goed samenwerken.

Hoe vaak moet een PMO worden uitgevoerd?

Voor PMO is geen standaardtermijn voor herhaling te geven. Het hangt af van de evaluatie na de eerste PMO-cyclus, waarbij ook de wensen van het bedrijf en de aard van de interventies een rol spelen. Er zijn drie in het werk gelegen factoren die de frequentie van uitvoering kunnen beïnvloeden:
1. De ernst van de gezondheidsschade die bij een gegeven blootstelling in het werk zou kunnen optreden.
2. De kans dat die schade werkelijk optreedt
3. De snelheid waarmee die schade optreedt.

Wat kost een PMO?

Dat hangt af van de inhoud van het onderzoek en van de uitgebreidheid van de groepsrapportage. Voor het individuele deel van een PMO liggen deze kosten meestal tussen € 150 en € 200 per werknemer. Daarbij zijn eventuele interventies niet meegerekend.

Bron: NVAB, Ministerie van SZW, Senzis

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Heb getracht de onderbouwing voor dit stukje te vinden. Moet toch iets van te vinden zijn in Arbowet (art.18) of arboregeling (art 2.3). Heb teruggekeken tot en met 2005 maar niets gevonden.

Als ik het stukje nu voor de derde keer lees valt me wel wat op;

Nog nooit heeft de overheid zich zo direct, voorschrijvend bemoeid met de inhoud en organisatie van het PAGO. Daarnaast is er "ineens" een stuk over leefgewoonten in opgenomen terwijl dit eigenlijk niet op het bordje en de portomonnee van de werkgever gelegd kan worden. De wet geeft immers een minimumniveau aan.

Deze opzet past ook niet in de doelstelling van de wetgever om minder regels te maken en meer over te laten aan de werkgever (doelvoorschriften) en werknemers(organisaties).

Zelfstandigen vallen niet onder de Arbowet, er is immers geen gezagsverhouding. Hoe kan dan de PAGO/PMO-verplichting ineens voor zelfstandigen gelden? Is dat geen eigen verantwoordelijkheid? Ofwel moet jijzelf nu ook een PMO ondergaan?

Op zich vind ik het geen slechte aanpak maar vraag me af of dit inderdaad "de wet" is. Zoals je weet moet er voor de inhoud van een PAGO een directe relatie zijn met de risico's op de werkvloer. Een zelfde soort van onderzoek, een PGO die eigenlijk boven het PAGO uitgaat, zie ik wel eens in CAO afspraken of secundaire arbeidsvoorwaarden. Eigenlijk is dat dan meer een algehele Healthcheck waarbij tevens de onderwerpen van het PAGO worden meegenomen. In het verleden werd er door verzekeraars van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen ook wel eens een gezondheidskundig onderzoek en werkplekadvies aangeboden (let wel dit waren geen acceptatiekeuringen).

Ik weet niet goed wie je bron is maar het lijkt mij alsof de wens de vader van de gedachte is geweest. Is je bron misschien commercieel verbonden aan het uitvoeren van PMO/PAGO's?

Groet,

Een vakidioot

Corine van den Houten zei

Dank voor je reactie. Goed dat je het stuk kritisch hebt gelezen en er op hebt gereageerd.

Mijn bronnen zijn een goed contact bij een grote arbodienst en een bedrijfsarts bij een andere organisatie. Geschreven bronnen zijn NVAB, Ministerie van SZW en Senzis, zoals ook genoemd de post.

Commerciële overwegingen zouden een rol kunnen spelen (Wij hebben er in ieder geval geen enkele commerciële baat bij), hoewel ik overtuigd ben van het feit dat deze nieuwe vorm een een verbetering is ten opzichte van de oude.

Ik blijf het kritisch volgen, zoals je zelf ongetwijfeld ook zal doen...

Total Body Scan zei

Eigenlijk zou de Total Body Scan en MRI scan moeten worden opgenomen in de arboregeling van bedrijven en instellingen.